top of page
  • Obrázek autoraLenka

Bosenské pyramidy

Aktualizováno: 4. 3.

Zní to možná zvláštně, ale i Bosna má své pyramidy! Jedná se o největší komplex pyramidálních struktur na světě! A pyramida Slunce je svou výškou přes 270 metrů dokonce vyšší než Velká pyramida v Egyptě! Pokud si teď ale vybavíte stavby podobné těm v Gíze, pak vězte, že tyhle vypadají jako obyčejné zalesněné kopce. Proč je ale o ně čím dál větší zájem? Čtěte dál!


Výzdoba stanice Solna Centrum, Stockholm

Údolí pyramid ...

Pojďme si nejprve říct, kde vlastně ty pyramidy jsou. Vlastně celý komplex pyramid. Najdete je u městečka Visoko, asi 30 km SZ od Sarajeva. K jejich objevení došlo relativně nedávno a to v roce 2005. Senzační zpráva o prvních pyramidách v Evropě tehdy obletěla celý svět! Brzy na to však byla odbornou veřejností zamítnuta s tím, že jsou to pouhé špičaté kopce, nic víc. A to vše navzdory různým měřením a důkazům vedoucích k tomu, že se nejedná o kopce, ale o stavby, které byly vytvořeny způsobem, jakým bychom je ani dnes nedokázali postavit. Navíc vykazují určité chování, které je pyramidám vlastní. A to žádný obyčejný kopec neumí. Místní lidé věří, že za odmítnutím pyramid odbornou veřejností stojí fakt, že se nacházejí ve "špatné" zemi. A tak se věnují odkrývání tajemství s nimi spojenými sami. Bez dotací a štědrých darů západních zemí. Jakékoliv práce i další výzkumy jsou hrazeny z vybraného vstupného, prodeje suvenýrů, případně darů. Momentálně zde pracuje tým cca 100 lidí včetně průvodců, v sezóně je jich dokonce až 300, protože sem jezdí spousta dobrovolníků z celého světa.


Věděli jste? Bosenské pyramidy jsou nejstaršími na světě! Jejich stáří je dle měření 28 tisíc let!

Kromě pyramid jsou v údolí také tunely a park, který se stále utváří a kde loni oficiálně otevřel kurty Srbský tenista Novak Djoković. Podívejme se na ně trochu detailněji.



1) Podzemní tunely

Začnu podzemními tunely Ravne. Podle všeho vede k pyramidě Slunce síť tunelů, na jejichž odkrytí se dlouhodobě pracuje. Jsou zde hlavní chodby a spousta vedlejších, z nichž jsou všechny dosud neodkryté zaslepeny a zavezeny sutí, která je v jejich celé části. Již odkryté vedlejší chodby jsou využívány pro meditace, případně vedou do meditačních či léčebných komor. Zajímavé je, že tunely jsou staré jako pyramidy, tedy více jak 25 tisíc let. Nicméně suť, kterou jsou zasypány, je výrazně mladší. Na základě výsledků měření vzorků je jejich stáří cca 5 tisíc let. To by tedy znamenalo, že civilizace, která v té době místo obývala, se z nějakého důvodu rozhodla chodby zasypat! Z našeho dnešního pohledu nám není jasné, proč nejsou chodby pouze zaslepeny, ale v celé své délce zasypány. Možná, aby se vyrušily jejich pyramidální schopnosti? Kdo ví, to vše jsou jen domněnky ... Každopádně tunely jsou opravdu velmi zajímavé a pokud se do Údolí pyramid vypravíte, rozhodně doporučuji je navštívit!



Záporné ionty a další zajímavosti

A proč chce tedy tolik lidí tunely navštívit? Protože podle všeho mají léčebné účinky! Vykazují vysoký obsah záporných iontů, které jsou příznivé pro naše zdraví. Co tedy vlastně ty záporné ionty umí? Tak třeba ničí bakterie, revitalizují naše buňky, zvyšují kapacitu kyslíku v krvi, zlepšují metabolismus, zvyšují koncentraci, odstraňují únavu, zvyšují odolnost vůči nemocem, mají dobrý účinek v souvislosti s nespavostí, alergiemi, astmatem a mnoha dalšími onemocněními. Obecně je vysoká koncentrace těchto iontů v lesích, na horách, u moře a u vodopádů. Zlepšení zdraví bylo zaznamenáno ve spoustě případů a stále na toto téma probíhají vědecké studie. Ze své vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se v jakékoliv části tunelů dobře dýchá a také je v nich úžasný klid!


S tunely je spojena spousta zajímavostí. V seznamu níže je výčet alespoň pár z nich.

  1. v prostorech tunelů je Schumannova frekvence

  2. je zde konstantní vlhkost 85-95%

  3. v tunelech je dostatek kyslíku a výborně se zde dýchá!

  4. v tunelech jsou tzv. megality, což jsou jakési slepence. Výzkumy zjistily, že pod každým z nich je v hloubce 30 m zdroj vody

  5. některé chodby jsou zaplněné vodou. Jejich hladina je po celý rok ve stejné úrovni nezávisle na podmínkách venku. Voda je naprosto čistá, bez baktérií a mikrobů. Je známé, že voda dokáže uchovávat energii. Voda z tunelů Ravne je nabitá energií megalitů a energií pyramidy Slunce.

  6. v prostorech tunelů je naměřena vysoká hodnota záporných iontů na 1 cm krychlový, které jsou pro lidské tělo léčivé. S tím, jak postupujete hlouběji do tunelů jejich výše roste. Níže jsou uvedeny průměrné hodnoty záporných iontů na různých místech:

    • v klasické kanceláři ve městě: cca 25 - 100

    • v centru města: 250 - 450

    • na venkově: 800 - 1 800

    • na horách: 5 000

    • u vchodu do tunelu v Ravne: 400

    • 40 m od vchodu: už 3 000

    • 180 m od vchodu je to už 13 500

    • 220 m od vchodu v léčivé komoře až 18 000!


V tunelech dále proběhlo měření týkající se vibrační kvality místa. Hodnota je uvedena v tzv. Bovisových jednotkách (BJ). Výchozí hodnota pro lidské zdraví je 7 500 BJ. Žádoucí hodnota je mezi 8 a 10 000 BJ. Velmi unavený člověk je na hodnotě 6 000 BJ. Prostředí tibetského chrámu má hodnotu cca 14 000 BJ. V tunelech byly na různých místech naměřeny tyto hodnoty:

  • vstup do tunelů: 15 000 BJ

  • ve vzdálenosti 15 m od vchodu: 25 000 BJ

  • megalit K1: 25 000 BJ

  • "energetický" kámen: 40 000 BJ


Lidé, kteří strávili v tunelech nějaký čas uvádějí, že se cítí lépe a mají pocit dobité vnitřní baterky. I to mohu potvrdit, protože ač neskutečně unaveni z cesty, vždy jsme tunely opouštěli plni energie.




2) Pyramidy

Údolí pyramid je komplex celkem 6 staveb. A to pyramidy Slunce, Měsíce, Draka, Matky Země, Lásky a Tumulusu. A opravdu zde nejsou pyramidy jako v Egyptě, ale zalesněné kopce, z nichž některé, třeba pyramida Slunce, má opravdu tvar pyramidy. Pyramidy Slunce, Měsíce a Draka formují perfektní ekvilaterální trojúhelník ve vzdáleností 2 170 m mezi jejich vrcholy. Na základě dat z měření odebraných vzorků jsou pyramidy staré přes 25 tisíc let.


Vrcholky pyramid jsou většinou volně přístupné, případně je možné domluvit vstup s majiteli pozemku. A nyní se dostáváme k tomu, co dělá tyto kopce pyramidami - každý z jejich vrcholů totiž vysílá směrem do vesmíru svou vlastní frekvenci. Ta je změřená a zaznamenána. Při hledání v moři internetu určitě naleznete k této tematice více informací. Použít můžete například odkaz na Bosenské pyramidy umístěný na konci tohoto článku.


Navštívili jsme 3 pyramidy a to Slunce, Měsíc a Tumulus. Pocitově je každé to místo úplně jiné. Podrobnější zážitky tu ale popisovat nebudu. Každý z nás je jiný a dané místo bude i jinak vnímat. Někdo je přes emoce, jiný přes tělo, další vidí ... Pyramidy uzavřu tím, že to byla velmi zajímavá zkušenost.





3) Park

Poslední částí do pomyslné skládanky Údolí pyramid je park. Tedy spíše energetický park, bezstresová zóna. Otevřen byl roku 2016 a naleznete jej hned vedle vchodu do tunelů. Je to místo, které založil "objevitel" pyramid dr. Sam Osmanagich se svou ženou, když zakoupili 15 pozemků, na kterých byly jen suť a bažiny. Postupně zde s pomocí mnoha lidí budují místo, kde se bez nadsázky skutečně cítíte dobře. Je zde plno kamenných energetických spirál, kruhů a dalších útvarů, pyramid, zahrad ve stylu feng šuej. Nechybí ani voda, lesy, nebo kameny. U každé, řekněme atrakce, je umístěna cedule s informacemi o jejím vzniku a také návodem k použití. A od loňského roku jsou tu také tenisové kurty, které přijel otevřít Srbský tenista Novak Djoković!


Park je skutečně nádherný a určitě je v něm možné strávit klidně i půl den. Nám, bohužel, nepřálo počasí a už po hodině začal velký liják. Nevadí, alespoň je důvod se tam ještě vrátit!




Závěrem

Návštěva Údolí pyramid je zajímavým zážitkem. Stejně tak návštěva Bosny a Hercegoviny. Měla jsem pocit, že jsem se vrátila v čase asi o 30 let zpátky. To, co je u nás už samozřejmé, tady není. Země je převážně muslimská, chudá a stále hodně poznamenaná válkou.


Lidé byli velmi vstřícní a milí. Jakékoliv jídlo vynikající. Mile mě třeba překvapila servírovaná káva v džezvě s želatinovým bonbónkem. Tak ji znám z Turecka a tady jsem ji nějak vůbec nečekala. Přivezla jsem si suvenýry v podobě šípkové marmelády, kaštanového medu a jedné malé lahve vody z tunelů.


A tady ještě reel z Bosny na instagramu.




Užitečné odkazy:

Jsme ti, kdo řídí a tvoří náš život

Lidé si často myslí, že "mít život ve svých rukou" znamená, že se vše děje podle nás. To je ale nemožné, protože pokud nežijeme úplně izolovaně, jsme v neustálé interakci s dalšími lidmi. To, co ale máme ve své moci, jsou naše reakce na to, co se nám nebo kolem nás děje. S tím se dá pracovat. Chcete vědět jak?

Blog (6).png
bottom of page