top of page
  • Obrázek autoraLenka

Metro jako galerie

Aktualizováno: 15. 11. 2023

Stockholm má velmi unikátní metro. Čím že je výjimečné? Tohle metro je totiž jako jedna velká galerie. Dokonce se o ní mluví jako o největší galerii na světě! Pokud se tedy chystáte Stockholm navštívit, pak si určitě na svůj seznam míst k navštívení přidejte alespoň pár stanic metra a důkladně je prozkoumejte! Stačí vám k tomu jen platná jízdenka!

Výzdoba stanice Solna Centrum, Stockholm

Ale hezky popořádku ...

Pojďme si nejprve říci pár faktů. Stockholmské metro bylo otevřeno roku 1950 a to konkrétně část zelené trasy. Dnes tvoří síť metra celkem 3 linky - zelená, modrá a červená, které se ještě dále větví, takže dohromady má metro 7 tras a s nimi neuvěřitelných 100 stanic! Celková délka tratí je 143 km! Některé jeho části jsou ukryty pod zemí, jiné vedou nad zemí. A stejně jako u nás jsou některé stanice víceúrovňové, kdy se v daném místě kříží jedna linka s druhou. V případě stanice T-Centralen se dokonce jedná o uzel, kde se kříží všechny linky. Tato stanice leží pod hlavním nádražím, takže je zde i možnost přestupu na příměstské vlaky.


Věděli jste? Byl to právě Stockholm a jeho metro, kde se jako první na světě začaly distribuovat první bezplatné noviny Metro


V metru jako na výstavě

Místní metro je barevné. Některé stanice dokonce hodně barevné. U vchodu do metra si označíte jízdenku, případně načtete SL kartu, a najednou se ocitnete na výstavě! A ne jen tak ledajaké, je to největší výstava na světě! Představte si 110 km umění! Unikátní umělecká díla naleznete na 94 stanicích z celkového počtu 100 stanic! Od roku 1950 se na nich podílelo téměř 250 různých umělců!


Každá stanice nese nějaké téma, které je spojeno s tím, co je na na zemi nad ní. Jedete metrem, vyskočíte si na zvolené stanici, prozkoumáte ji, pokocháte se a pak zase naskočíte na jiné metro a přesunete se jinam. Má to zvláštní kouzlo …



Cesta metrem jako kulturní zážitek

Pokud nebydlíte přímo v centru města, cesta metrem bude pravděpodobně jedna z možností, jak se budete přemisťovat do města a zpět a tak se s uměním v metru setkáte tak jako tak. Může to tak pro vás být jen příjemné zpestření cesty, anebo se může proměnit v zážitek, kdy budete cíleně jednotlivé stanice prozkoumávat. V případě druhé varianty je dobré si předem alespoň trochu něco zjistit. A můžu vás ujistit, že čím více si budete o tomto "projektu" zjišťovat, tím více jím budete fascinováni. Ono totiž nikde není nic náhodně. Vše má nějakou vazbu na minulost nebo na to, co je nad zemí. A vždy je tam propojení i na autora.


Jaké máte tedy možnosti?

  • absolvovat komentovanou prohlídku zdarma: organizuje ji SL, tedy dopravní podnik a trvá cca 1,5 hodiny. Jediné, co potřebujete, je být vybaveni platnou jízdenkou a angličtinou. Sraz je u zákaznického centra SL na stanici T-Centralen. Doporučuji ověřit si u zástupců SL, které najdete na každé stanici, ve které dny a v kolik hodin se prohlídka koná. My jsme informaci o prohlídkách měly, ale nevyužily jsme je.

  • jednotlivé stanice si nastudovat sami: tato varianta vás bude stát opravdu hodně času, ale berte to pozitivně, stanete se experty přes umění stockholmského metra! A třeba pak budete moci poradit i jiným turistům, které v metru potkáte. Kde ale informace najít? Dnes už je na internetu spousta cestovatelských blogů, kde se toho můžete hodně dozvědět. Za mě je ale nejlepší jít přímo je zdroji a to je web dopravního podniku ZDE. Jsou tam informace a fotografie ke všem stanicím. Vše je ve švédštině, ale s automatickým překladem stránky nakonec všemu porozumíte. Chybí zde snad jen mapky jednotlivých stanic, které by vás nasměrovaly na místa, kde je umění umístěno.

  • využít tzv. Art Walk. A to buď ve formě webových stránek, a nebo mobilní aplikace. Najdete zde 5 nejkrásnějších stanic metra, popis jejich historie, plánek každé stanice s vyznačenými místy, která stojí za to vidět (a pár informací o nich) a nejlepší místa na fotografování. Myslím, že tohle je velmi povedený projekt s jasnou strukturou, krásnými fotkami a hodnotným obsahem!

    1. webové stránky naleznete ZDE. Ideální pro ty, kteří rádi hltají informace z monitoru a také ty, kteří nevládnou angličtinou. Můžou totiž profitovat z automatického překladu stránky do češtiny.

    2. aplikaci Linjekartor pro Apple si můžete stáhnout ZDE a pro Android ZDE. Aplikace je skvělá v tom, že ji máte neustále u sebe. Dostupná je pouze v angličtině, švédštině a němčině.

Kterou z nich doporučit? To si musí každý vybrat podle svého. Někdo má rád osobní přístup a tak zvolí komentovanou prohlídku s průvodcem. Jiný je technický typ, co si chce vše procházet vlastním tempem a tak si vybere aplikaci (která je, opravdu skvělá!). K těmto dvěma se však váže znalost angličtiny. Takže pokud je někdo v tomto ohledu limitován, zvolí pravděpodobně variantu prostřední a nastuduje si vše sám. Za sebe mám ráda kombinaci více možností.


Tři stanice jako malá ochutnávka ...

T-Centralen


Nelze začít jinou stanicí než právě touto. Jednak je to páteřní uzel celé sítě a také je to první stanice, kde to všechno roku 1975 začalo. Ten rok byla totiž otevřena modrá linka a tato stanice tím získala nový úsek. Byl navržen jako jeskyně a jejím autorem je Per Olof Ultvedt. Dominantní barvou je modrá, která má přinášet klid do stresujícího prostředí. Na klenbách můžete vidět listové liány. Každá z nich má svůj vlastní design.


Zajímavostí je, že původním záměrem umělce bylo umístit na jednom místě jména všech, kteří se na výstavbě stanice podíleli. Pak si ale uvědomil, že taková spousta jmen by mohla u lidí evokovat náhrobky a tak se rozhodl zvěčnit je jinak. Na stěny nakreslil siluety různých dělníků. A díky tomu tam dnes můžeme vidět tesaře, malíře, elektrikáře a další.



Solna Centrum


Tuto stanici jsme při našem výletě poznaly velmi dobře, protože jsme kousek od této stanice bydlely, takže jsme ji využívaly denně.


O její výzdobu se postarali dva umělci a to Anders Åberg a Karl-Olov Björk. Stanice je červenou jeskyní s rozloženými nástěnnými ilustracemi a kukátkovými otvory s různými výjevy. Původní myšlenkou autorů bylo, aby stanice byla červená jako večerní obloha a podél stěn se táhl dlouhý zelený smrkový les. Když ji dokončili, zdálo se jim, že vypadá trochu prázdně. Proto začali na stěny improvizovaně malovat výjevy. Díla vyprávějí příběhy o různých tématech, o kterých se v 70. letech zuřivě diskutovalo - například o ničení životního prostředí, odlesňování a politice venkova.


Zajímavostí je, že se stanice Solna Centrum dostala v roce 2016 do první desítky, když britská BBC sestavovala seznam nejkrásnějších stropů.




Kungsträdgården


Stanice Kungsträdgården je nejhlouběji položenou stanicí metra ve Stockholmu, asi 40 metrů pod zemí. Název "Kungsträdgården" znamená v angličtině Královská zahrada a je odvozen od parku, který se nachází přímo nad stanicí. Je jedním z nejstarších veřejných parků ve Stockholmu. Mnoho návštěvníků ji považuje za nejkrásnější ze všech stanic metra.


Stanice byla otevřena v roce 1977, tedy dva roky po otevření modré linky. Výstup směrem na Arsenalsgatan s doprovodným designem byl otevřen v roce 1987. Tehdy byl svět velmi ovlivněn událostmi v Černobylu a právě to je téma, kterému je věnována výzdoba stropu u výstupu.



Jsme ti, kdo řídí a tvoří náš život

Lidé si často myslí, že "mít život ve svých rukou" znamená, že se vše děje podle nás. To je ale nemožné, protože pokud nežijeme úplně izolovaně, jsme v neustálé interakci s dalšími lidmi. To, co ale máme ve své moci, jsou naše reakce na to, co se nám nebo kolem nás děje. S tím se dá pracovat. Chcete vědět jak?

Blog (6).png
bottom of page