top of page
  • Obrázek autoraLenka

Stockholm a jeho muzea

Aktualizováno: 19. 9. 2023

Na severu je zima. A jsou tam krátké dny. Takhle máme asi většina z nás Skandinávii "zaškatulkovanou". Pravda je ale taková, že pokud se tam vypravíte v létě, jsou tam dny delší než u nás a k tomu příjemná teplota 20 - 25 stupňů. A pokud náhodou prší, mají bezvadná muzea!




Mezi ty, kteří si myslí, že tam nahoře bude zima i v létě jsem patřila taky. A to byl asi hlavní důvod, proč se mi na sever nikdy moc nechtělo a raději jsem se vypravila někam na jih za teplem a sluncem. Letos se ve mě ale něco přecvaklo a řekla jsem si, že by měl sever dostat šanci. A jak se nakonec návštěvou ukázalo, bylo tam příjemných 24 až 27 stupňů, zatímco tady byla v tu dobu příšerná vedra. Místní si tohle letní počasí také užívají a tak je můžete potkat ve městě na kávě, v parcích na pikniku nebo na různých kulturních akcích.


Počasí tam je ovšem takové trochu nevypočitatelné, protože i když den zpočátku vypadá jako slunečný a bez deště, přijdou pak mraky, obloha se zatáhne, a prší. Anebo se mraky tak různě honí po obloze, občas se seskupí, aby se na trochu vypršely, a pak se zase rozestoupí a jdou si svou cestou. Prostě na sever je dobré přibalit si alespoň deštník, ideálně však pláštěnku nebo nepromokavou bundu.


Jakoby město s touto komplikací pro turisty počítalo. A pokud si k tomu přidáte, že léto je krátké, dny se následně rychle krátí a teploty padají, není tam pro takového turistu zrovna útulno. Není tedy asi překvapením, že zde naleznete více jak 80 muzeí, kam se lze v případně nepřízně počasí schovat a v zimě i ohřát. Nejznámější a nejnavštěvovanější muzea jsou na ostrově Djurgården, kterému se přezdívá „ostrov muzeí“. Právě tady najdeme muzea Vasa, Skanzen, Nordiska (Severské) i muzeum skupiny Abba. Dostanete se na něj ze Starého města pěknou procházkou podél vody, tramvají anebo trajektem.


Naše návštěva Stockholmu trvala 5 dní. Měly jsme z domova připravený plán míst, která jsme chtěly navštívit a z toho jsme na místě čerpaly. Nepředstavujte si ale, že jsme se ho striktně držely. Občas nám cestou něco cvrnklo do nosu a tak jsme se zastavily tam. Jindy jsme někde zůstaly déle než jsme si původně myslely anebo naopak méně, protože se změnilo počasí. Prostě jsme ho měly jako takové vodítko. Ale muzea z našeho seznamu jsme navštívily všechna. Základní informace se dozvíte níže, pokud budete chtít víc, zapátrejte na cestovatelských webech nebo přímo na jejich oficiálních stránkách. Berte přehled jako inspiraci. Každý z nás je jiný a tak ho bude zajímat něco jiného. Z čeho jsme my byly nadšené, vy být nemusíte. A tak je to správně.




Co ve Stockholmu navštívit


MUZEUM VASA

Tohle muzeum se nám líbilo opravdu moc! Je to námořní muzeum na ostrově Djurgården, které ve svých prostorách představuje jediný, téměř úplně dochovaný, skelet námořní lodi ze 17. století, který kdy byl zachráněn. Tato královská válečná loď Vasa se potopila při své první plavbě v srpnu roku 1628. Muzeum má tak zásadní význam, že jsem mu věnovala samostatný článek.


TIP: výlet na ostrov Djurgården můžete spojit s cestou trajektem, který je ve Stockholmu součástí MHD


SKANZEN

Stockholmský Skanzen je nejstarším muzeem pod otevřeným nebem. Jeho návštěva vás přenese do minulosti a to především tím, že v tomto městečku to žije. Domečky jsou osídlené lidmi, kteří v nich názorně ukazují tehdejší život a rádi s vámi rádi zapředou řeč na cokoliv z tehdejší doby. Na místních uličkách mezi domky se potkávají lidé odění do dobového oblečení. Mluví spolu jen tak nebo řeší každodenní záležitosti.



Kolik času zde strávíte: minimálně půl den, ale klidně celý den. Ideální je přijít už dopoledne a to z důvodu brzkého uzavření oživlých domečků, které jsou velmi zajímavé (končí v 16 hodin). V areálu je také bohatý doprovodný program, takže nudit se rozhodně nebudete! Areál je v létě jinak otevřený až do 20 hodin. Pozdní odpoledne je ideální čas na prozkoumání části se zvířaty.


Naše zkušenost: do skanzenu jsme přijely až odpoledne ve tři hodiny a tak jsme si oživlé domečky tolik neužily. Ale nevadí, alespoň máme důvodu vrátit se příště :-)


Veškeré další Informace k naplánování vašeho výletu naleznete na oficiálních stránkách Skanzenu.



MUZEUM SKUPINY ABBA

Máte rádi písničky od skupiny Abba? Znáte Mamma Mia, Dancing Queen, Money, Money, Money nebo Waterloo? Pak do tohoto muzea prostě musíte! Nejenom, že se zde interaktivní formou dozvíte vše o historii skupiny Abba, ale dokonce vás tohle místo roztančí! Ne nadarmo má slogan "walk in, dance out" (vejděte dovnitř, odtančete ven).


Víte, že je to právě Stockholm, který se může pyšnit tím, že zde skupina v roce 1972 vznikla? Název skupiny vznikl z počátečních písmen jejich představitelů: Agnethy, Björna, Bennyho a Anni-Frid. Skupina se stala velmi populární na domácí půdě a vítězství v soutěži Eurovize roku 1974 s písní Waterloo ji katapultovalo mezi nejznámější skupiny na světě. Stali se první neanglicky mluvící popovou skupinou, která dobyla hitparády v anglicky mluvících zemích.



Muzeum je relativně nové. Vzniklo roku 2013 a bylo inspirováno muzeem Beatles v Liverpoolu (navštívila jsem v roce 1997 a už tehdy jsem z něho byla nadšená! Pokud tedy vyrazíte do Liverpoolu, skočte si tam). Dostanete možnost na vlastní kůži zažít nahrávací studio, vystoupit na pódiu spolu se skupinou (a dostat poté potlesk od ostatních návštěvníků), sednout si do helikoptéry, nebo auta z filmu Mamma Mia!



Kolik času zde strávíte: 3 - 5 hodin. Záleží, jak moc si budete číst informační panely a zapojovat se do interaktivních expozic.


Veškeré další Informace k naplánování vašeho výletu naleznete na oficiálních stránkách muzea




MUZEUM NOBELOVY CENY

Kdo by neznal Alfreda Nobela a po něm pojmenované prestižní ocenění udělující se každoročně ve Stockholmu za objevy přínosné pro lidstvo v oblasti fyziky, chemie, fyziologie nebo lékařství, za literaturu a za mír. V muzeu se dozvíte o životě Alfreda Nobela a jak to udělování cen vlastně vzniklo.


Pokud mluvíte anglicky, můžete se zúčastnit komentované prohlídky, která je zahrnuta v ceně vstupenky a trvá cca 30 minut. O čase jejího zahájení vás budou informovat při vstupu, případně jsou časy uvedeny také na jejich webových stránkách. V případě, že se prohlídky zúčastníte, budete mít pak ještě dostatek času si celou expozici prohlédnout ve svém vlastním tempu.


Využít ale můžete i on line průvodce, který nabízí krásně zpracovaná videa a spoustu informací. Je zde na výběr z mnoha jazyků, nicméně čeština v nabídce není. Průvodce je k mání tady.


Muzeum je opět interaktivní a jednotlivé expozice jsou zajímavě uchopené.




Kolik času zde strávíte: odhadem asi 2 hodiny. Záleží, jak moc si budete číst informační panely a zapojovat se do interaktivních expozic. Samozřejmě je možné muzeum "prolítnout" i za půl hoďky :-)


Veškeré další Informace k naplánování vaší návštěvy naleznete na oficiálních stránkách muzea.









Jsme ti, kdo řídí a tvoří náš život

Lidé si často myslí, že "mít život ve svých rukou" znamená, že se vše děje podle nás. To je ale nemožné, protože pokud nežijeme úplně izolovaně, jsme v neustálé interakci s dalšími lidmi. To, co ale máme ve své moci, jsou naše reakce na to, co se nám nebo kolem nás děje. S tím se dá pracovat. Chcete vědět jak?

Blog (6).png
bottom of page